Karakoram

Vid randen av den centralasiatiska öknen i nordvästra Himalaya finner man den näst högsta bergskedjan på jorden, Karakoram massivet. Den sträcker sig nästan 350 km i nordväst-sydöstlig riktning och har fyra toppar som är högre än 8 000 meter: Mount Godwin Austen (även kallad K2 och Dapsang) med 8 611 m. sedan Gasherbrum I (Hidden Peak) med 8 068 m, Broad Peak med 8047 m. och till sist Gasherbrum II med 8035m.
Mer om Himalaya...

Mustagh Tower
Mustagh Tower

Karta Karakoram
Karakoram

Namnet Karakoram är turkiska och betyder "svart sten". Ursprungligen betecknade namnet endast det 5 671 m höga pass med samma namn i bergskedjans sydöstra ände. Genom det passet färdades en gång karavaner på väg från Tibet till Turkestan. Det var en beryktad passage som kantades de sista kilometern mot den steniga toppen av skeletten från packdjur som hade gått under av utmattning, törst eller kyla.

Karakoram rymmer jordens största sammanhängande istäcke utanför Arktis och Antarktis. På centralkammens båda sidor ligger glaciärer som hör till de längsta på jorden: Siachen (73 km) Baltoro (66km), Hispar (61 km) och Biafo (61km).

Glaciärerna i Karakoram

Karakorams glaciärer kan röra sig mycket snabbt. Exempelvis rörde sig Hasanabadglaciärern under år 1904 ca 7 km inom loppet av två månader, dvs i genomsnitt 5 m/tim. 1953 stötte Kutiahglaciären fram med en hastighet av ca 113 m/dygn. Det är de speciella betingelserna i glaciärernas närområdet som är orsaken till dessa nästan otroliga hastigheter. Det tillförs mer is och snö till glaciärerna än vad som smälter bort. Tillförsel sker bl a från laviner som störtar ned från bergsväggarna som är för branta för att is och snö ska kunna hålla sig kvar.
Mer om glaciärer...Senaste nytt Loggbok Väderprognos Kartor Beskrivning Genomförande
Deltagare Trekkinggrupp Himalaya Pakistan Hidden Peak Galleri Berättelse
Utrustning Sponsorer Länkar Pressklipp Övrigt Kontakta oss HEM

Webdesign och internetteknik - Teknikhuset i Umeå
© Copyright 1997 Svenska Hidden Peak Expeditionen 1997
Alla rättigheter reserverade

ColouW