Himalaya -
jordens mäktigaste bergskedja
Bergsbestigare
Bergskedjorna i Himalaya Himalaya ingår i ett system av flera parallella bergskedjor. Kedjorna veckades och formades i sen krittid och tidig tertiär tid. Historien har skapat ett bergland sönderstyckat av trånga och djupa dalar. Från Transhimalaya i Tibet skiljs Himalaya av de längsdalar där floderna Indus och Brahmaputra rinner upp. Även Gagnes har sina källor i Himalaya. Den väldiga bergskedjan bildar en skarp klimatgräns mellan Indiens tropiska, regnrika monsunklimat och Centralasiens torra och vinterkalla områden. Snögränsen ligger mellan 4500 och 6000 meter, skogsgränsen ca 1000 meter lägre. Nedanför huvudkedjan är bergen klädda av skogar och består av mindre branta formationer. På den nederbördsrika sydsidan växer tropisk och subtropisk regnskog upp till ca 2500 meters höjd. Längre upp finns skogar med exempelvis björk, ek och olika barrträd. I dessa områden finns ett rikt djurliv med bland annat leopard, tiger och elefant. Den nederbördsfattiga nordsidan består mest av öken eller stäpp. Det är bara Höga Himalaya som har
äkta alpin karaktär. Detta starkt nedisade massiv reser
sig 3 000 - 4 000 m över Främre Himalaya. I denna
fantastiska bergskedja finner man jordens högsta toppar
där inte mindre än 14 stycken är högre än 8 000 m
och ett 30-tal över 7 600 m. Ett vanligt inslag i
bergskedjan är de 2 000 - 3 000 m. höga istäckta
klippväggar som stupar lodrätt ner i dalarna. Ett känt
exempel på en sådan vägg är Lhotse-Nuptse-väggen.
Nederbörd De fuktiga tropiska luftmassorna från indiska oceanen avger sin nederbörd på Himalayas sydsluttningar. Trots att vintern är en utpräglad torr årstid har en årsnederbörd på så mycket som 6 000 mm uppmätts. Detta gör sydsidan till ett av jordens regnrikaste och tätast befolkade bergsregioner och där bedriver man ett intensivt jordbruk. Nordsluttningarna består i kontrast mot sydsluttningarnas regnskogar av vintertorra stäpper som är glest befolkade.
Befolkning Himalaya är mycket glest befolkat. Bergsborna lever av jordbruk och boskapsskötsel. I de högt belägna dalarna flyttar de regelbundet med boskapen mellan olika betesmarker. I dessa isolerade trakter lever alltjämt myten om "snömannen". På Himalayas sluttningar mot Indien finns flera välkända rekreationsorter såsom Simla och Darjeeling, dit man kan ta sin tillflykt från slättlandets brännande hetta.
Webdesign och
internetteknik - Teknikhuset i Umeå |