Expeditionsberättelse

- Del 3 -
Avresan, Pakistan, Askole

Skardu, Askole

N A V I G A T O R

Index 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

3.1 Avresa, Islamabad
3.2 Skardu, Askole

Ni åkte vidare från Islamabad mot Skardu?

JÅ: Ja, vi åkte via Karakoram Highway - en highway som var så lite "highway" som det bara går... Man kunde mötas med två vanliga bilar på vägen men tyvärr var det lastbilar som körde där. Den var uthuggen i bergsidorna av den stora floden Indus som rinner genom Pakistan. Jordskred och rasbranter gjorde att det var en väldigt farlig väg. Karakoram Highway
Karakoram Highway
Foto: Johan Åkerström

Videosekvens - möte med buss (16 sek .AVI 1.9Mb)

Vi har hört talas om ett "banditstråk" längs Karakoram Highway?

MR: Det var lugnt när vi var där, men när jag var där förra gången fick vi lov att på vissa sträckor åka i karavaner mellan arméposteringarna. Armén hade kontroll på vägen och sina arméposteringar och satte en beväpnad soldat på varje fordon. Det åkte mellan 5 och 10 bilar samtidigt i karavanerna. Men den här gången såg jag ingenting av detta.

Chauffören sa en gång att han ville stanna för att han var väldigt trött. Han hade under färden vid två tillfällen somnat till men Florin hade upptäckt det och väckt honom. Han ville stanna men vi tvekade och frågade honom varför. Då började han prata om banditer men då sa David -"Om det finns banditer här så är även armén här", vilket jag höll med om.

Karakoram Highway
Karakoram Highway
Karakoram Highway
Foto: Johan Åkerström

Ansvarade er LO för er säkerhet ?

JÅ: Han användes för att kommunicera med befolkningen men han var inte beväpnad och han hade inte heller det yttersta ansvaret för att vi skulle komma tillbaka med livet i behåll. Han hade mer en kontrollfunktion som myndighetsperson.

Hur var komforten i bussen ?

MR: Inte högsta kvalitet men det fanns aircondition...Den var OK och hyffsat bekväm.

2/6: Avresa från Islamabad mot Skardu, övernattning i Shilas
3/6:
Ankomst Skardu

Skardu var den "sista civilisationen" innan ni började er vandring ?

JÅ: Skardu var den sista civilisationen innan bergen. Det fanns en flygplats där och några militärförläggningar. Det var basplatsen för militärens helikopteraktiviteter i bergen Det var en lång gata genom en by med marknad inriktad mot klättring. Där köptes och såldes gamla klätterutrustningar. Det fanns också ett antal hotell varav det är bara ett har någorlunda kvalité:K2 hotell - ett gammalt och välkänt hotell som har använts väldigt länge. Gata i Skardu
Gata i Skardu
Foto: Johan Åkerström
Anställning av bärare
Anställning av bärare
Foto: Johan Åkerström
MR: I Skardu anställdes den största delen av bärarna - David hade redan några av sina favoritbärare en bit längre upp. Det var ett nytt anställningsförfarande där en officiell person från Skardu håller i anställningen. När det börjar dra ihop sig till en expedition samlas bärare från olika byar. De sitter i grupper, ofta byvis. Sedan talade vi om att vi ville ha 120 bärare, och då visste de att det betydde si och så många från den och den byn. Det blir ett representativt urval från byarna - alla får sin del. Stora byar får fler bärare och mindre byar får färre.
Vi hade anställt en "sindar" - en chef för som är ansvarig för bärarna. Om han tycker att en viss kille är "problem" kan han lägga in sitt veto och förhindra honom från att bli anställd. Detta nya system innebär i praktiken att det inte är vi som anställer bärarna - vi blir istället tilldelade bärare och får därmed både ris och ros.
Sindar fördelar bärarbördor
Foto: Johan Åkerström
Men på något vis hade David kringått detta system (det går att kringå allting): Davids favoritbärare som kom kom från ett helt annat ställe, var redan framme i Askole. De bärarna hade han "undantagit" och de fanns redan där.

4/6: Skardu: Anställning av 110 bärare till expeditionen

Man får känslan av Skardu existera p.g.a. bergsklättringen ?

JÅ: Just det, Många av bärarna bodde i Skardu och byarna runtomkring och det var i Skardu som bärarna anställdes.

Vad kan du berätta om bärarna ?

JÅ: Tidigare har klättrarna själva fått hyra vilka bärare de vill men p.g.a. konflikter i byarna och att vissa byar inte fått sina bärare uthyrda har polisen blandat sig i bäranställningen. Den skedde nu med lottens hjälp och alla bärare som var intresserade fick anmäla sig på en öppen plats i anslutning till marknadsplatsen. Man samlade ihop personerna i grupper som representerade det område eller byar som de kom ifrån. Inom den gruppen lottades sedan bärarna ut. En bärare som bär åt en expeditionen från baslägret och tillbaka gör ungefär en tredjedel av sin årslön på de här 10 - 15 dagarna.

Hur kommunicerade ni med bärarna ?

JÅ: Vi hade flera olika personer med oss. Först hade vi själva bärarna. Sen hade vi också en bärare som fungerade som en sindar mellan expeditionen och bärarna, och den personen kunde tala engelska. Varje bärare bar 25 kilo - inte ett gram mer - så vi packade om utrustningen i Skardu. Bärarna är en stor del av kostnaderna för en expedition då det går åt mycket bärare. En bärare som går fram till baslägret och tillbaka tror jag kostar mellan 90 - 100 US$. Sen skulle de också utrustas med utrustning. Förutom pengarna så skulle de få pengar att köpa mat för eller mat som de bär med sig. Sedan ska fick de också ett par skor. Många av bärarna blev dåliga och en del ångrade sig då det inte var som de hade tänkt sig. Men vi betalade efter utfört arbete så de som bara hade burit ett par dagar fick betalt för det, inte för hela turen.

Är bärarna "vem som helst" eller är det proffs?

JÅ: Det är vanliga människor från byarna i närheten.

Hur gör ni om det blir manfall på vägen ?

JÅ: Det var mycket aktivitet i bergen och t ex när vi kom till ett ställe som heter Gore var det några bärare som blev dåliga och vände tillbaka. Men i samma veva kom det tillbaka bärare som hade hjälpt en japansk expedition till ett basläger i K2 så vi anställde snabbt några nya bärare och de tog över bördorna. I nödfall får man göra något deal med några av bärarna eller helt enkelt bära mer själva. Det finns lite grann att spela med.

Ni åkte senare vidare mot Askole ?

MR: Ja, efter vi ordnat bärare lastade vi in dem i jeepar och drog vidare mot Askole. Det visade sig inte vara Askole man åker till, utan en by liten strax innan Askole. Jag minns tyvärr inte namnet på byn. Att vi inte åkte ända fram beror helt enkelt på att vägen inte går längre än så...

Ungefär en halvtimme bort från byn fanns det varma källor. Vi gick dit framåt kvällen och badade. Källorna såg ungefär ut som stora badkar placerade i marken fyllda med mycket svavelhaltigt vatten. Vi tillbringade kvällen där och hade det väldigt trevligt.

5/6: Avresa mot Thongal


Jeepar på väg mot Askole
Foto: Johan Åkerström


Bad i varm källa
Foto: Johan Åkerström

Fortsättning...



Senaste nytt Loggbok Väderprognos Kartor Beskrivning Genomförande
Deltagare Trekkinggrupp Himalaya Pakistan Hidden Peak Galleri Berättelse
Utrustning Sponsorer Länkar Pressklipp Övrigt Kontakta oss HEM

Webdesign och internetteknik - Teknikhuset i Umeå
© Copyright 1997 Svenska Hidden Peak Expeditionen 1997
Alla rättigheter reserverade

 

Í7