Expeditionsberättelse

- Del 5 -
Camp 1

Isfallet,
midsommar,
oväder

N A V I G A T O R

Index 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

5.1 Vägen upp till C1 (JÅ)
5.2 Vägen upp till C1 (MR)
5.3 Isfallet, midsommar, oväder

Vägen genom isfallet upp till C1 var ganska riskfylld ?

MR: Ja, det var en ganska laboriös historia. I början gick det ganska bra faktiskt, men glaciären blev värre och värre för varje dag. Det var väldigt mycket snöbryggor och sprickor - ja, i stort sett bara sprickor faktiskt - vi gick så att säga "mellan" sprickorna. Det fanns också väldigt stora och lutande "istorn".

Eftersom glaciären hela tiden rör sig neråt öppnas hela tiden nya sprickor, gamla sprickor vidgas, is och sten rasar och gamla sprickor kollapsar ihop. Detta gör att "vägen" hela tiden förändras och man inte kan använda "gårdagens" väg upp genom glaciären. Vi tvingades hela tiden flytta omkring flaggorna och under tiden vi gick märkte vi hur vägen förändrats - "Här har vi väl inte gått förut ?", eller "Där borta gick vi väl förut ?" [skratt] Magnus vid 90m djup spricka
Magnus vid 90m djup spricka
Foto: Johan Åkerström

Hur "djupa" eller "höga" var sprickorna i glaciären på vägen upp till C1?

MR: Det är svårt att säga men det fanns sprickor som vi uppskattade vara minst 50 meter djupa. Glaciären kanske är någonstans mellan 50 och 100 meter djup, men sprickorna ligger mellan ett par meter och 50 meter djupa och är mellan en halv meter och 5 meter "breda". Sprickorna varierar oerhört. Vissa av sprickorna är vattenfyllda - solen gör att de inte fryser ihop.

Snöbroarna över sprickorna håller ett tag och sedan kollapsar de - förhoppningsvis vid ett annat tillfälle än när du just är där. Men det hände att snöbroar kollapsade när det fanns folk uppe på dem och människor föll ned i dem eller blev hängande i de rep de var sammanbundna i.

Vägen upp till amerikanarnas Halv Camp, ungefär där glaciären börjar "plattas ut" igen, tog mellan 3 och 4 timmar att gå och det var farlig klättring hela tiden. Både på vägen upp och på vägen ner. Det gällde att inte halka till...

Gasherbrum III+II
Vy mot Gasherbrum III (t.v) och Gasherbrum II (t.h)
Foto: Johan Åkerström
Visste ni var ni skulle lägga C1 innan ni kom dit ?

JÅ: Vi hade en plan för var C1 skulle läggas, baserad på uppgifter från tidigare expeditioner, och i praktiken lades lägret ungefär på beräknad plats - kanske lite högre upp än planerat. Vi lade lägret högre upp för att komma närmare C2.

27/6: C1 helt klart, C2 och C3 under uppbyggnad
28/6: Johan och Magnus insnöade uppe i C1!
29/6: Johan och Magnus tillbaka i baslägret. Laviner i närheten
3/7: Johan och Magnus på väg till toppen. Toppförsök inom en vecka ?

Ni firade midsommar på väg upp till C1... hur var det ?

JÅ: Vi hade stannat till på vägen upp till C1 när vi i tältet pratade om vad andra människor kanske gjorde just då. Alla seder och bruk som är förknippade med midsommar - all god mat, svensk sommar osv, blev särskilt tydliga just då.


Foto: Johan Åkerström

Ni blev i princip insnöade i C1 ?

JÅ: Vi var på väg att börja gå ner till baslägret för att vila inför den kommande toppattacken när det började snöa kraftigt. Via radio förmedlade Stefan den senaste väderprognosen som visade på att ovädret skulle hålla i sig ett bra tag.

För att inte bli insnöade en lägre period, och kanske försena våran tidsplan, pulsade vi ned genom snöovädret till baslägret. Om vi stannat lägre var det risk för att mängder av snö, kanske upp mot en meter djup, skulle täcka igen våran led ned till baslägret. Om inte ovädret kommit just då kanske vi hade upprättat ett läger på högre höjd. Oväder i baslägret
Oväder i baslägret
Foto: Johan Åkerström

Det var någon som föll ned i en spricka ?

MR: Det var i andra vändan upp till C1, vid Half Camp, då var inte Bob med. John mådde dåligt och skulle gå ned. David sa till John att sitt där kvar och vänta för det skulle förmodligen komma någon som kunde följa John ned. John väntade i två timmar utan att det kom någon och till slut började han gå ned själv. Det var då han ramlade ned i en spricka. Nu skadade han sig inte allvarligt som tur var - men det var ändå tillräckligt för att markera att det här var farligt. Borde inte David eller José som guider, följt sin klient ner genom isfallet ?

Fortsättning...



Senaste nytt Loggbok Väderprognos Kartor Beskrivning Genomförande
Deltagare Trekkinggrupp Himalaya Pakistan Hidden Peak Galleri Berättelse
Utrustning Sponsorer Länkar Pressklipp Övrigt Kontakta oss HEM

Webdesign och internetteknik - Teknikhuset i Umeå
© Copyright 1997 Svenska Hidden Peak Expeditionen 1997
Alla rättigheter reserverade

 

vanlz€