Expeditionsberättelse

- Del 1 -
Projekt Hidden Peak

Idén växer fram

N A V I G A T O R

Index 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

1.1 Idén växer fram...
1.2 Varför bergsklättring ?
1.3 Träning
1.4 eXtREm höjd

Hur kom ni i kontakt med varandra ?

JÅ: Det fanns ingen naturlig kontakt mellan oss i expeditionen eller via den lilla familj som håller på med höghöjdsklättring. Egentligen hade jag en plan att klättra Hidden Peak 1997 och Magnus hade en plan att klättra Hidden Peak redan 1996. Vi visste inte om att den andre hade samma planer utan försökte driva de här två projekten parallellt med varandra. Men på grund av pengar och sådana saker kom inte den första expeditionen iväg och av den orsaken fanns det tid och anledning att komma i kontakt med mig. När Magnus och jag insåg att vi hade samma planer och "samma berg" plus att vi trivdes ganska bra ihop, började vi planera en gemensam expedition till Hidden Peak. Orsaken till att jag valde Hidden Peak var att berget var oklättrat av svenskar. Det var ett berg som såg ut som ett "riktigt" berg, inte bara en stor kulle, dessutom var namnet i sig intressant. Hidden Peak lät lite spännande. Hidden Peak
Hidden Peak
Foto: Johan Åkerström

MR: Ja, planeringen är ungefär 4 år gammal. Ett mål som dök upp för mig för länge, länge sedan när jag började klättra, var inte Mt. Everest, utan EN 8000-meters topp. Att kunna stå på en 8000-meters topp - ja, det vore "grejen". 8000-meters topparna är liksom "högsta ligan". 8068 eller 8143 meter - det spelade inte så stor roll, tyckte jag. När jag började prata med folk förstod jag att de här 14 st 8000-meterstopparna slås liksom ihop, alla ligger i högsta divisionen. De skiljer sig naturligtvis åt inbördes, men man pratar väldigt sällan om höjden. Har man gått över 8000-meter så har man - 8000-meter är en slags "magisk gräns".

Hidden Peak dök upp i samband med att jag ville göra något som inte så många andra gjort, i det här fallet inga svenskar. Alla 8000-meters toppar är i och för sig bestigna, men inte av svenskar. Att ge sig på en helt ny tur upp till Hidden Peak var kanske att ta i lite för mycket, men vill man göra något som inga andra svenskar gjort... då är det bara att börja räkna bort vissa toppar. Hidden Peak är dessutom en "riktig" topp. Ett vackert, spetsigt och brant berg som inte räknas bland de lättaste. Dessa faktorer gjorde att Hidden Peak var ett av kanske 2-3 berg som jag gick och funderade på.

Till slut föll valet på Hidden Peak och jag planerade en expedition tillsammans med några andra människor, men vi fick inte ihop tillräckligt mycket pengar. Expeditionen föll på detta och i någon gång i februari övergav vi den. I samband med att vi la ner det projektet så hade Johan kontaktat en av de som var med i "min" expedition, som heter Lasse Cronlund. Cronlund nämde mitt namn och då ringde Johan mig. Det visade sig att han höll på med en liknande grej. Vi tyckte att det verkade vara en bra idé att slå oss ihop. Hidden Peak - toppen i solljuset
Hidden Peak - toppen i solljuset
Foto: Johan Åkerström

SB: Det var Magnus som ringde till mitt jobb och frågade om jag var intresserad och riktigt hur han fick tag på mitt namn, det vet jag inte. Det var nån kollega till honom på något annat läkemedelsföretag, dom satt och diskuterade det här, och hon tyckte - "han verkar bra den där Blomberg".

Florin Pocol och Stefan Blomberg kom in i expeditionen lite senare ?

JÅ: Just det, det började med att Magnus och jag arbetade i hop. Vi hade ett antal personer till som vi arbetade med, bl.a. en person som heter Hans-Olov Blom som var med väldigt länge innan han tyvärr var tvungen att tacka nej. Anders Svensson var med och även Lars Cronlund som var en av dem som nådde toppen på Everest 1991, var också tilltänkt för expeditionen. Men på grund av diverse omständigheter kunde vi inte få ihop det ursprungliga gänget som var på gång utan fick ihop det här gänget istället, vilket visade sig fungera väldigt bra.

Hur kom ni i kontakt med Florin ?

MR: Jag träffade Florin för ett par år sedan under en klättring i Häggsta utan för Stockholm. Vi lärde känna varandra och har sedan dess hållit kontakten.

Var det en nackdel att ni blev färre deltagare än planerat?

JÅ: Risken för att vi skulle misslyckas att nå toppen var större eftersom vi var färre medlemmar i expeditionen. Vi visste att Magnus och jag hade gått bra på hög höjd och att vi hade kunnat acklimatiserat oss på ett bra sätt. Vi var förmodligen de som tidigare hade varit på riktig hög höjd. Stefan, som skulle vara läkare, visste inte ens han hur han skulle fungera på hög höjd, men vi tyckte och trodde att det skulle fungera på ett bra sätt och det gjorde det. Florin var väl den som hade minst höghöjdserfarenhet. Det var en chansning att det skulle fungera. Han är väldigt duktig på att klättra alpinklättring på lägre höjd, vilket vi såg som en värdefull tillgång, dvs om han skulle kunna acklimatisera sig på den höjden.

Har ni klättrat tillsammans tidigare?

JÅ: Javisst, Magnus, jag och Florin har klättrat mycket tillsammans och sedan 1 - 1.5 år tillbaka har vi klättrat frekvent, både vinter- och sommarklättring.

Fortsättning...Senaste nytt Loggbok Väderprognos Kartor Beskrivning Genomförande
Deltagare Trekkinggrupp Himalaya Pakistan Hidden Peak Galleri Berättelse
Utrustning Sponsorer Länkar Pressklipp Övrigt Kontakta oss HEM

Webdesign och internetteknik - Teknikhuset i Umeå
© Copyright 1997 Svenska Hidden Peak Expeditionen 1997
Alla rättigheter reserverade

 

 Z